Nike Menguasai Pasaran Dengan Membina Hubungan Pelanggan

Logo ‘swoosh’ Nike boleh dilihat di mana-mana sahaja. Sebagai eksperimen, cuba kita kira berapa banyak ‘swoosh’ yang kita boleh jumpa dengan melihat laman web sukan, media sosial, saluran TV sukan dan majalah-majalah sukan.

Dengan berbagai inovasi dalam pasaran, Nike telah berjaya meletakkan ‘swoosh’ sebagai jenama yang sangat terkenal dalam dunia.

Puluhan tahun dahulu, Phil Knight dan Bill Bowerman bersama-sama mengasaskan syarikat.

phil-knight

Pada peringkat awal lagi, Nike telah melakukan revolusi dalam pemasaran barangan sukan.

Untuk mencipta jenama dan menguasai pasaran, Nike telah mengeluarkan belanja yang jauh lebih banyak berbanding pesaingnya yang lain. Membayar personaliti ternama, melancarkan acara promosi, dan iklan “Just Do It” yang nyata di mana-mana sahaja.

80s-ads

Semasa jenama-jenama lain mempromosikan aspek teknikal barangan mereka, Nike terus-menerus fokus kepada hubungan dan ‘engagement’ pelanggan.

Nike menjual satu ‘gaya hidup,’ keghairahan terhadap sukan, dan sikap buat sahaja(Just Do It), jauh dari sekadar menjual kasut, pakaian, dan kelengkapan sukan.

Pelanggan bukan hanya memakai kasut Nike, tetapi mereka ‘menghayatinya.’

“Nike has always known the truth – it’s not much the shoes but where they take you.”

Pada peringkat awal juga Nike secara agresif menambah bermacam-macam produk termasuk barangan sukan baseball, golf, skateboarding, wall climbing, bicyling, dan hiking.

Perubahan

Pada 1990-an, Nike kelihatan hilang imbangan dan jualannya menurun. Apabila Nike membesar, ia mula hilang daya kreativiti. Pelanggan mula beralih kepada jenama lain untuk melihat sesuatu yang baru. Jenama ‘swoosh’ itu menjadi terlalu biasa untuk dilihat ‘cool.’

Nike perlu menghidupkan semula nilai jenamanya kepada pelanggan.

Nike kembali kepada asas jenamanya iaitu: inovasi produk baru dan fokus kepada hubungan dengan pelanggan.

Alat pemasaran baru

Kali ini, selain dari mengeluarkan bajet yang mengalahkan pesaing dalam membeli iklan di media dan membayar kepada selebriti, Nike beralih kepada alat-alat pemasaran digital dan media sosial yang berinteraksi secara langsung dengan pelanggan untuk membina komuniti.

Nike masih lagi melabur besar di dalam pengiklanan tradisional (TV dan media bercetak). Tetapi, bajet untuk iklan TV dan media bercetak telah berkurangan walaupun bajet untuk pemasaran global meningkat. Hanya 20% daripada jumlah bajet pemasaran USD 1 bilion digunakan untuk media tradisional.

Sebaliknya, Nike menggunakan sebahagian besar daripada bajet pemasaran untuk media bukan tradisional.

Menggunakan alat pemasaran digital seperti rangkaian media sosial, berasaskan komuniti, Nike sekarang membina komuniti-komuniti pelanggan yang bercakap-cakap sesama sendiri mengenai jenama Nike.

Nike sudah menguasai rangkaian sosial – online dan offline. Pelanggan-pelanggan yang mengenali Nike melalui iklan, acara, kelab larian Nike, atau melalui laman web dan media sosial, akan menjiwai dengan lebih dekat terhadap jenama Nike.

Nike telah berada di hadapan dalam penggunaan alat-alat pemasaran digital. Ia telah dinobatkan sebagai jenama paling genius dalam kedudukan “Digital IQ” melalui kajian yang dijalankan oleh L2 Inc.

Facebook page Nike mempunyai 27 juta likes. Facebook page Nike Football mempunyai 42 juta likes. Nike+ Run Club mempunyai 16 juta likes.

Lebih dari sekadar nombor, kewujudan Nike di media sosial akan ‘engage’ dengan pelanggan pada tahap yang tinggi dan mereka akan bercakap-cakap sesama sendiri mengenai jenama Nike.

Gabungan taktik tradisional dan digital

Nike juga amat cemerlang dalam menggunakan ‘cross-media campaign’ antara media tradisional dan media digital.

nike-find-your-greatness-diver

Sebagai contoh, kempen “Find Your Greatness” untuk sukan Olimpik 2012 dilancarkan dua hari sebelum upacara pembukaan sukan tersebut. Kempen ini bermula di Facebook, Youtube, laman web Nike dan platform-platform digital yang lain. Kemudian, pada hari pembukaan, Nike mula keluarkan iklan TV di 25 buah negara. Kemudian Nike menggalakkan pengikut-pengikut mereka untuk berkongsi apa yang mereka rasa di Twitter dan media sosial menggunakan hashtag “#findgreatness.” Dalam masa sebulan, video Youtube tersebut telah ditonton lebih 5 juta kali.

Manfaatkan teknologi sosial

Nike juga telah membina komuniti jenama melalui teknologi aplikasi mudah alih.

Sebagai contoh, aplikasi Nike+ telah menjadikan Nike sebahagian daripada rutin fitness harian berjuta pelanggan Nike di seluruh dunia.

Nike+ FuelBand, satu alat digital yang dipakai seperti gelang tangan. Ia akan mencatakan setiap pergerakan dalam format NikeFuel. NikeFuel adalah metrik kiraan aktiviti yang Nike cipta untuk komuniti jenama. Setiap pergerakan berlari, melompat, meluncur, menyusun dan pergerakan lain akan dicatat dalam kiraan poin NikeFuel.

nike_fuelband_se_volt_4band_iphone_hd_1600

Setiap hari, pengguna Nike+ FuelBand boleh memantau prestasi pergerakan mereka dan membuat perbandingan dengan pengguna-pengguna lain dalam komuniti Nike+.

Strategi pemasaran Nike bukan lagi dengan bajet iklan TV yang besar dan menggunakan selebriti popular. Nike mencipta hubungan terus dengan pelanggan, samada melalui kelab-kelab larian lokal, gelang tangan yang mencatat pergerakan, papan iklan yang memaparkan tweet daripada peminat, atau video yang ditayang buat pertama kali di Youtube.

Akhirnya Nike kekal sebagai syarikat pakaian sukan terbesar di dunia, jauh lebih besar dari Adidas.

nike-vs-adidas-3

Akhirnya, jenama yang lebih dekat dengan pelanggan akan mempunyai kelebihan dalam pasaran.

“Connecting used to be, ‘Here’s some product, and here’s some advertising. We hope you like it.’ Connecting today is a dialogue.” – Nike CEO, Mark Parker

Published by

Khairul Azan Ahmad

Usahawan, penulis dan konsultan ABS Business Consulting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *