4 Strategi Starbucks Mengembangkan Bisnes

Dalam masa 3 dekad lebih sahaja, Starbucks telah berkembang dengan cepat, daripada sebuah kedai kopi kecil di Seattle kepada syarikat yang menjana pendapatan USD 19 bilion dengan lebih 24,464 kedai di seluruh dunia. Strategi starbucks pastinya sangat kukuh sehingga boleh mencapai ke tahap itu.

Di Amerika Syarikat sahaja, Starbucks menjual kepada lebih 70 juta pelanggan setiap minggu. Starbucks menjadikan kedainya sebagai ‘tempat ketiga’ – di antara pejabat dan rumah.

Kebelakangan ini, model kejayaan Starbucks telah banyak ditiru oleh syarikat lain seperti Caribou Coffee dan McDonald’s McCafe.

 

Starbucks perlu terus berkembang walaupun terdapat persaingan sengit. Untuk terus berkembang, Starbucks menggunakan strategi berkembang yang berbeza.

Ada 4 strategi yang Starbucks gunakan untuk terus berkembang.

#1 – Jual lebih banyak pada pasaran yang sama

Dalam istilah pemasaran barat, ini disebut sebagai ‘market penetration’iaitu tingkatkan jualan produk yang sama pada pasaran yang sama.

Ini termasuk menambah kedai pada kawasan yang sama untuk memudahkan pelanggan datang.

Starbucks menambah 3,000 kedai baru dalam masa 5 tahun bermula tahun 2013.

Penambahbaikan pada pengiklanan, harga, servis, pilihan menu, dan reka bentuk kedai akan mendorong pelanggan untuk datang lebih kerap, duduk lebih lama dan membuat pembelian yang lebih banyak setiap kali datang.

Starbucks juga mengubahsuai reka bentuk kedai untuk mewujudkan suasana yang lebih dekat di hati pelanggan.

#2 – Memasuki dan menguasai pasaran baru dengan produk yang sama

Ini adalah strategi ‘market development’ – menjual pada pasaran baru dengan produk yang sedia ada.

Pihak pengurusan Starbucks akan meninjau demografi pasaran baru seperti kumpulan yang lebih senior dan veteran. Mereka mungkin perlu didorong untuk sentiasa datang ke Starbucks.

 

Pihak pengurusan juga melihat pasaran di bahagian geografi baru. Starbucks sekarang meluaskan pasaran di luar Amerika Syarikat, terutama Asia. Ia mempunyai 1,811 kedai di China pada tahun 2015, pasaran kedua terbesar selepas Amerika Syarikat. Di Jepun pula, Starbucks ada 1,100 kedai.

 

Ia juga sedang meluaskan pasaran di India. Sehingga Mei 2016, Starbucks telah membuka 73 kedai di India.

#3 – Menjual produk baru pada pasaran yang sama

Ini adalah strategi ‘product development’ – membangunkan produk-produk yang baru untuk dijual pada pasaran yang sama.

Starbucks cuba membawa produk ‘single-serve’ seperti Via dan Tazo.

 

Ia juga mula menawarkan kopi lebih ringan dari ‘medium-roast’ seperti Blonde. Ini untuk masuk ke pasaran.

 

Selain itu, Starbucks juga menjual minuman tenaga dengan jenama Starbucks Refreshers, minuman yang menggabungkan jus buahan dan ekstrak kopi hijau.

 

#4 – Menjual produk berbeza pada pasaran berbeza (mempelbagaikan)

Strategi ini juga dikenali sebagai ‘diversification’ – membeli atau memulakan bisnes baru yang berbeza dari produk dan pasaran sedia ada.

Starbucks membeli syarikat Evolution Fresh, pembekal jus buahan perahan segar premium. Ini adalah sebagai pintu masuk Starbucks ke dalam industri ‘health and wellness.’

 

 

Ia juga telah membeli syarikat Teavana. Teh adalah minuman kedua paling banyak orang minum selepas air kosong. Starbucks merancang untuk membuka 1,000 kedai Teavana Fine Teas + Tea Bar dalam masa 10 tahun.

Published by

Khairul Azan Ahmad

Usahawan, penulis dan konsultan ABS Business Consulting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *